brocante, vintage of retro?
BROCANTE, VINTAGE OF RETRO?
In de webshop gebruik ik diverse termen: brocante, vintage, vintagestyle en een enkele keer retro. Hieronder een uitleg van deze termen:
BROCANTE
Brocante is een Frans woord en betekent rommelmarkt, handel in gebruikte voorwerpen. De artikelen komen uit grootmoeders tijd en vooral de nostalgie die het oproept, maakt deze artikelen populair. Brocante is geen antiek, daar is het vaak te 'jong' voor en/of niet waardevol genoeg.
Soms kom je de term "nieuw brocante" tegen. Deze spullen hebben niet de leeftijd van brocante, maar hebben een brocante uitstraling. Alle artikelen die Briks Brocante verkoopt onder de noemer “brocante” zijn oude, veelal gebruikte voorwerpen.
In de webshop worden de meeste gebruikte artikelen aangeduid met brocante, m.u.v. de boeken en het speelgoed.
VINTAGE
Vintage is een mooi woord voor tweedehands. Deze term wordt voornamelijk gebruikt bij kleding uit de jaren '60, '70 en '80. Tegenwoordig wordt de benaming vintage ook gebruikt voor artikelen die minimaal 30 jaar oud zijn. In de webshop gebruik ik deze term voornamelijk voor het speelgoed en de boeken.
VINTAGE STYLE
Deze term gebruik ik alleen voor nieuwe artikelen met een vintage uitstraling. Denk hierbij aan kant, lint, stickers, labels etc.
RETRO
Met retro artikelen worden nieuwe artikelen bedoeld die qua materiaal, stijl en ontwerp zijn gebaseerd op artikelen uit de zestiger en zeventiger jaren.
NOG EVEN DIT
Gebruikte voorwerpen
Wees ervan bewust dat de artikelen die ik in de webshop verkoop onder de noemer brocante en vintage, gebruikte producten zijn. Vaak nog in goede staat, maar meestal met gebruikssporen en/of oneffenheden. Wanneer, naast de normale gebruikssporen, grotere imperfecties zijn, zal dit altijd bij de omschrijving vermeld worden. De prijs wordt aan de hand van de staat van het artikel mede bepaald.
Oude boeken
Oude kinderboeken, verzamelalbums, prentenboeken, geweldig zijn ze toch! De leeftijd van een boek is niet altijd te achterhalen, maar je kunt kijkend naar de spelling een boek wel een 'ongeveer' leeftijd geven. In 1934 is bijvoorbeeld een nieuwe spelling (de Spelling Marchant) ingevoerd. Voorbeeld hiervan is het verdwijnen van veel dubbele klinkers in een werkwoorden (hooren -> horen) en veel woorden die eindigen op -sch werden versimpeld (Nederlandsch -> Nederlands). Daarnaast werd 'op den' -> 'op de'.
Geluk
Je moet altijd een beetje geluk hebben. Soms kom je na een zoektocht met niets thuis en andere keren met tassen vol. Kijk dus vooral regelmatig op de site, het assortiment wisselt vaak (minimaal 1x per week een aanvulling!)